
Produktionsvirksomheder har altid haft fokus på at skabe en mere effektiv drift og det har de været rigtig dygtige til, men efter mange års optimering bliver det sværere og sværere at opnå. Herudover er nye og mere komplekse parametre blevet væsentlige for en effektiv produktion fx optimering af supply chain samt bedre styring af, at produkterne er så hurtigt fremme eller tæt på slutkunden. Et andet meget vigtigt område er sustainability, og det at arbejde fokuseret med at få en bæredygtig produktion, som fx at blive Co2 neutral eller minimere affald.
Disse nye udfordringer og den løbende jagt på effektivisering er en præmis for mange virksomheder i dag.
Digitalisering er ikke et mål i sig selv men det en forudsætning for at indfri mange af produktionsvirksomhedernes nye forretningsudfordringer. I jagten på effektivisering handler det først og fremmest om at blive helt skarp på de forretningsmæssige udfordringer, du oplever i din virksomhed. For uden dem bliver projektet teknologi-drevet og risikerer at miste retning, derudover ender mange også med at gabe over for store projekter på en gang.
“Vi har gjort det før, og vi vil rigtig gerne hjælpe dig på vej også. Du er velkommen til at tage fat i mig på +45 53 53 69 59, eller bliv kontaktet af os.”
Morten Fritsch, Director
Som et led i den tekniske afdækning af vores kunders udfordringer arbejder vi med et ”optimerings loop”. Det handler om at få drøftet og afdækket overvejelser, udfordringer og ambitioner for projektet – fra opsamling af data til, hvorledes data skal forbruges af forretningen fx i rapportering og sammenligning eller push-back af konfigurationer til maskiner.
Vores erfaringer viser, at specielt det at skabe forbindelse til produktionsenhederne er et komplekst og omkostningstungt område for de fleste. Det at forbinde alle elementer i produktionen fra start er derfor sjældent rentabelt – også set ud fra et tidsperspektiv. Vær klar omkring formålet og den business case I ønsker at opfylde og brug herefter tiden på at finde frem til, om det er en linje i produktionen, sammenligning af samme maskine på tværs af linjer, måling mellem maskiner eller andet, der kan indfri målet. Herudover skal I skabe en effektiv måde at ”on-boarde” / tilkoble nye sensorer, PLCere, Excell ark, databaser mv. som også kan være relevante for at skabe det rigtige data grundlag.
På det første step i optimerings-loopet opsamler vi data fra produktionslinjen on premise – altså direkte på fabrikken. Her sikrer vi:
I forbindelse med andet step af optimerings-loopet, har vi fokus på, hvordan vi får løsningen til at sende data i cloud, herunder:
Når vi når til det tredje step i optimerings-loopet forbereder vi selve data-platformen, herunder:
I det fjerde step af optimerings-loopet er fokus på at gøre data tilgængelige og anvendelige i produktionen, herunder:
For at få værdi ud af teknologien, skal du vide, hvad du vil bruge IoT til i forhold til dine kunder, din organisation og virksomhedens strategiske retning. Der ligger grundlæggende et uforløst potentiale i forhold til nye indtjeningsmuligheder og helt nye kundesegmenter, men det indfries kun hvis salg, IT og R&D / produktion arbejder i samme retning.
Maersk Container Industry (MCI) er et rigtig godt eksempel på, hvordan IoT åbner nye muligheder. Men er målet at udnytte IoT til at skabe ny forretning, handler det selvfølgelig ikke kun om at optimere og automatisere eksisterende processer, men om at tilbyde en service til kunderne som skaber en værdi for dem.
På sigt skaber løsningerne også en helt ny vidensbase, der giver vores kunder reel indsigt i produkters brug, produkt og komponenters performance, holdbarhed og meget andet. En anden forretningsfordel indsigten giver dig er en mere serviceorienteret abonnementsmodel, samt store muligheder for at optimere og forbedre din virksomheds serviceforretning.