Den virkelige hemmelige ingrediens? Vores mellemledere

7. september 2023

AF PETER ØSTERGAARD, CO-CEO, DELEGATE

I dag oplever mange organisationer en stigende nødvendighed for at etablere og opretholde stærke værdier, en sund virksomhedskultur og klar menings-drevet ledelse, og mellemledere er vigtigere end nogensinde. Ikke desto mindre finder mellemledere sig ofte overset og undervurderet i mange organisationer.

Det er på tide at anerkende ledelsens magt inden for organisationsudvikling og hæve mellemledere fra at blive overset til at blive fejret som den drivende kraft bag organisatorisk vækst og udvikling.

Mellemledere er limen, der holder organisationer sammen og er ansvarlige for at lukke kløften mellem toppen af ledelsen og alle medarbejderne. Disse fantastiske mennesker er betroede sparringspartnere for ledelsen og medarbejderne, men mellemledere undervurderes ofte på trods af deres vitale rolle og uudnyttede potentiale.

Mellemledernes udfordringer

Mellemledere står ofte over for byrden af ​​misforståelser, der hæmmer deres vækst og indflydelse inden for organisationer. Disse misforståelser fastholder en tro på, at avancement kun kan opnås ved at blive forfremmet ud af deres nuværende roller, hvilket fører til manglende anerkendelse og værdsættelse af deres unikke kompetencesæt og hurtigt støder op mod glasloftet.

Vi skal alle forstå, at jobbets betydning ikke er bestemt af organisationshierarkiet: Antallet af mennesker, der refererer til en mellemleder, definerer ikke betydningen af ​​deres rolle. Deres evne til at forbinde og integrere mennesker og opgaver er det, der virkelig driver organisatorisk effektivitet og, i min opfattelse, undervurderes.

Derfor bør avancement for mellemledere inkludere mere end blot forfremmelse. I modsætning til populær tro behøver karriereudvikling ikke kun afhænge af avancement op ad virksomhedens stige. Mellemledere kan gøre betydelige bidrag og fremme positiv forandring i deres nuværende stillinger, hvis vi som ledelse er opmærksomme og arbejder proaktivt med denne organisationsudfordring.

I min optik er der nogle unikke udfordringer for mellemledere, der kan hæmme deres effektivitet:

For det første føler seniorledere ofte sig forpligtede til at forfremme top-præsterende mellemledere til stillinger, hvor de ikke længere kan opfylde deres lidenskab for coaching og at forbinde med mennesker. Denne ændring kan føre til tab af engagement og indflydelse for disse personer.

For det andet bliver mellemledere, der excellerer i deres individuelle roller, ofte forfremmet uden hensyntagen til deres egnethed til ledelse af medarbejdere. Dette kan resultere i, at ledere føler sig overvældede af administrative opgaver og har brug for flere færdigheder og støtte for at lede effektivt.

Endelig kan mellemledere, der forbliver i deres stillinger, finde sig selv belastet af administrative opgaver og begrænset af ledere, der ikke bemyndiger dem til at foretage meningsfulde ændringer. Manglende autonomi kan hæmme deres evne til at fremme innovation og vækst inden for deres teams.

”Det er på tide at anerkende ledelsens magt inden for organisationsudvikling og hæve mellemledere fra at blive overset til at blive fejret som den drivende kraft bag organisatorisk vækst og udvikling.”

Peter Østergaard
Co-CEO, Delegate

Hvad gør mellemlederen så vigtig?

Så hvad gør mellemledere bedre end de fleste andre i organisationen?

De kan forbinde og integrere mennesker og opgaver, sikre effektivt samarbejde og koordination i teams. Med deres færdigheder kan organisationer fungere sammenhængende; de udgør limen.

De er den primære kommunikationskanal i organisationen. Mellemledere er en afgørende kommunikationsforbindelse mellem seniorledere og frontlinjemedarbejdere. Deres rolle med at oversætte strategiske mål til konkrete planer og give medarbejderfeedback er afgørende for organisatorisk justering.

Mellemledere støtter forandring, da de ofte identificerer områder for forbedring og innovation inden for deres teams. Organisationer kan fremme en kultur af kontinuerlig forbedring ved at bemyndige dem til at foretage ændringer og støtte deres initiativer.

De besidder et unikt kompetencesæt og er afgørende for at lukke kløften mellem seniorledelse og frontlinjemedarbejdere. At omfavne deres lederskab og give dem den støtte, de har brug for, vil drive organisatorisk succes og fremme en kultur af excellence.

Derfor er vores mellemledere hemmeligheden bag organisationsudvikling og en sund organisation.

da_DKDanish