AF PETER ØSTERGAARD, CO-CEO, DELEGATE
“Der er vigtigere ting i livet end at arbejde.” Sådan lyder mantraet fra fortalerne for en firedages arbejdsuge.
Det er modigt og fremsynet at gøre op med 37-timers arbejdsugen, mener mange – ikke mindst de virksomheder, der selv har gjort det. Problemet er, at en markant kortere arbejdsuge for langt de fleste organisationer er helt og aldeles urealistisk.
Og en rigtig dårlig idé, hvis vi ønsker at opretholde vores velfærdssamfund. Når man, som os i Delegate, driver en virksomhed, der gerne skal generere en vis profit til vores ejere, kan man ikke bare fjerne de opgaver, vi normalt udfører for vores kunder for eksempel om fredagen.
Det vil alt andet lige betyde, at vores produktivitet og dermed vores indtægter falder med 20 pct. Eller at vi skal toppe vores team af små 200 it-konsulenter op med yderligere 40 for at kunne servicere vores kunder.
Det samme vil være tilfældet på de fleste andre arbejdspladser. Det er umuligt bare at afkoble sammenhængen mellem arbejdstid og produktivitet. Arbejdet laver ganske enkelt ikke sig selv, mens man ligger hjemme i sofaen, hygger med sine børn eller spiller golf. Uanset om man er kranfører, kirurg eller konsulent.
Jeg er med på, at nogle virksomheder har oplevet øget produktivitet og medarbejdertilfredshed ved at sænke arbejdstiden. Hvis det virker at arbejde mindre eller på nye måder, skal man selvfølgelig gøre det.
Men det er naivt at tro, at den tilgang med fordel kan bredes ud til os alle, uden at det vil få ret voldsomme konsekvenser for både den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed. Samtidig risikerer vi at skabe et polariseret arbejdsmarked, hvor nogle arbejder betydeligt mere end andre.
Vi skal have nuancerne med i debatten. Derfor støder det mig også en smule på manchetterne, når erhvervsledere eller politikere ser det, at vi arbejder mindre, som løsningen på alle udfordringer.
I et velfærdssamfund, der allerede er hårdt presset af den demografiske udvikling og alvorlige rekrutteringsproblemer, tør jeg slet ikke tænke tanken om sådan en fremtidsmodel til ende. Set med medarbejderbriller kan det godt tænkes, at en ekstra ugentlig fridag vil gøre godt, hvis man ikke trives i sit job eller bliver presset for hårdt.
Mistrivsel skal tages meget alvorligt.
Men problemerne forsvinder altså ikke ved at give medarbejderne mere fri fra dem.
“Vi skal blot passe på med at sætte lighedstegn mellem moderne ledelse og et opgør med den traditionelle arbejdsuge. Jobbet er for rigtig mange en af de bærende søjler i livet – ikke kun økonomisk.”
Peter Østergaard
Co-CEO, Delegate
Det er ikke fordi, jeg ønsker mig tilbage til stempelkort og fabriksfløjter. Jeg er heller ikke af den opfattelse, at alene fordi man er til stede på arbejde, er man også motiveret og effektiv. Langt fra. Vi skal blot passe på med at sætte lighedstegn mellem moderne ledelse og et opgør med den traditionelle arbejdsuge. Jobbet er for rigtig mange en af de bærende søjler i livet – ikke kun økonomisk. En god arbejdsplads er også stedet, man opbygger og udvikler sociale relationer, bliver udfordret og anerkendt og i det hele taget opnår glæde og mening.
I Delegate er vi de seneste år blevet hædret som Danmarks bedste arbejdsplads for kvinder, for unge og i it-branchen som helhed.
Hver eneste uge spørger vi vores medarbejdere til deres trivsel. Her er nøgleordet fleksibilitet og mening – ikke en kortere arbejdsuge. Hos os kan man sagtens få lov at arbejde fire dage om ugen, vel at mærke for egen regning.
Man kan i princippet også fordele alle sine arbejdsopgaver på færre dage end fem, lige som man kan arbejde fra den anden side af Jorden, hvis det er foreneligt med ens kolleger og arbejdsopgaver.
Vi insisterer på, at vores medarbejdere synes, det er fedt at gå på arbejde, og at deres arbejdsliv er bæredygtigt på både den korte og lange bane. For glade medarbejdere er nøglen til tilfredse kunder og til sorte tal på bundlinjen.
Der er vigtigere ting i livet end at arbejde. Men det betyder ikke, at lykken er gjort for den enkelte ved at arbejde mindre og spille mere bridge eller padeltennis. Vi forventer, at man arbejder omkring de 37 timer om ugen, og det vil vi fortsætte med. Alt andet er uholdbart og uansvarligt.
Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, vil du få besked, når vi afholder events, få inspiration fra cases og meget mere.