HVAD KAN MAN LÆRE AF EN BASKETBALLKAMP?

Hvad kan man lære af en basketballkamp?

 

Tilbage i 2016, satte slutspillet i amerikansk basketball (NBA) tankerne i gang. To af de helt klart bedste hold i NBA, Oklahoma Thunder og San Antonio Spurs stødte sammen i finalen - og løb på banen til den første kamp en nat mellem lørdag og søndag. Der havde været set frem mod denne kamp meget længe, da begge hold havde spillet noget af deres bedste spil i sæsonen.

 

Kampen endte med en knusende sejr til Spurs.

 

Det var en forventet sejr, da Spurs var på hjemmebane, men måden de vandt på, kunne sætte ”tonen” for resten af kampene mellem de to hold. Måden hvorpå Spurs vinder kampen, synes jeg samtidig kan lære os en del om ledelse og teamwork.

 

1.   At alle team har brug for en leder, der tager ansvar

Kampen er lige startet, og allerede i første angreb viser en af ligaens bedste spillere, Kawhi Leonard, sit hold at de ikke skal være bange for Thunder. Han sikrer de første to points til Spurs på en formidabel måde. Han scorer med et en-hånddunk. Derved viser han de andre på holdet, at de kan vinde denne kamp. Fra da af ser Spurs sig ikke tilbage, og er aldrig bagud i kampen.

 

Men én person gør det ikke alene. Kawhi Leonard sørger for, at Spurs kommer godt i gang, og scorer en masse points i starten. Han skaber dermed ro på holdet. Derefter tager en anden spiller over, LaMarcus Aldridge,og han scorer næsten 1/3 af alle Spurs points, og er sikkerheden selv i hele kampen. Dette er et super eksempel på at lederskabet sagtens kan skifte i et team.

 

2.   AT VI SKAL HUSKE, AT VI ALTID ER EN DEL AF ET TEAM OG ALDRIG KUN INDIVIDUALISTER

Spurs måske største styrke er, at de ikke er to individer, Kawhi og LaMarcus, men et helt team. Vejen til endnu et mesterskab er lang. Med ¼ tilbage af kampen sikrer Spurs træner, den legendariske Gregg Popovich, at alle 13 spillere på holdet bliver spillet, og at alle opnår at score i kampen. Noget der ikke ses ret tit i NBA.

 

Alle spillerne har dermed opnået at være en del af succesen i selve kampen, og har fået spilletid i slutspillet. Det kan være værdifuldt senere i slutspillet, hvis der opstår skader eller lign. Alle er en del af teamet, og har en rolle.   

 

3.   AT LEDELSE GÆLDER OM AT HAVE FOKUS PÅ MÅLET OG VÆRE YDMYG

Gregg Popovich fremstod som en rigtig leder, og udviste en af de vigtigste kvaliteter som leder, ydmyghed. Da han i slutningen af kampen blev spurgt om, hvad han synes om sit holds formidable performance, var han yderst ydmyg og sagde blot ”Dette er NBA, og vi ser det hver dag. I dag har de, Thunder, ikke en særlig god dag, og vores spil fungerer. Derfor vinder vi”.  

 

Smukkere kan det ikke siges. Han ved, at der er masser af svære kampe tilbage, før de har slået Thunder, og er kommet et skridt tættere på deres mål om endnu en NBA titel. 

 

I mit arbejde som Direktør for Delegate søger jeg altid inspiration, og prøver at have fokus på, at inspiration til ledelse eller samarbejde i teams kan komme mange steder fra, og lige nu har man altså mulighed for at blive inspireret af slutspillet i NBA.