Kvinder i IT: Hanan Salem

25. januar 2023

”Det, der driver mig, er at hjælpe mennesker og fokusere på mennesker”
29-årige Hanan Salem begyndte sin IT-karriere som udvikler, men sidder i dag i en mere proces- og menneskeorienteret rolle som Senior Consultant og Scrum Master i Delegate.

”Mens jeg arbejdede som udvikler, gik det løbende op for mig, at jeg hellere ville have mere fokus på proces og mennesker, end på udvikling og produkt. Og det kan ikke beskrives, hvor glad jeg er for, at jeg tog det skifte. Det er helt vildt. Jeg elsker det, jeg laver.”

Hanan Salem er uddannet ingeniør i Softwareteknologi og begyndte som udvikler i Netcompany kort efter, hun var færdig med sin uddannelse. Her var hun i knap fem år, inden hun i 2022 fik muligheden for at skifte spor, da hun blev tilbudt rollen som Scrum Master i Delegates Azure-team uden at have nogen reel erfaring med jobbet, men en stor interesse for rollen og viljen til at lære.

Som Scrum Master er det i dag Hanans kerneopgave at facilitere og lede processer i IT-projekter:

”Jeg faciliterer Scrum-møder, som hører ind under et agilt framework, der skal hjælpe teamet med at få det bedste ud af processen og levere et godt produkt til kunden. På et projekt som Clever har jeg for eksempel, sammen med min kollega, 6 teams, som vi til dagligt faciliterer, coacher og hjælper til at kunne lave et godt stykke arbejde. Vi snakker med kunden og sørger for at teamet forstår domænet, målet og scopet.”

En anden vigtig opgave er at sørge for, at arbejdet i Hanans teams kan forløbe gnidningsfrit ved at fjerne de udfordringer, der måtte opstå undervejs i et projekt:

”Det er en meget vigtig opgave som Scrum Master at spotte de udfordringer, som teamet har. For der vil altid være udfordringer undervejs af forskellig slags. Her er det min opgave at fjerne de udfordringer ved for eksempel at kontakte og tale med de rette folk, som kan hjælpe.”
Et job som matcher personligheden

Jobbet som Scrum Master passer langt henad vejen meget bedre til Hanans personlighed, end hendes tidligere job som udvikler:

”Som menneske er jeg meget omsorgsfuld og betænksom, og jeg kan godt lide at hjælpe de mennesker, som er omkring mig i mit privatliv såvel som i mit arbejdsliv. Og det ligger rigtig godt i forlængelse af rollen som Scrum Master, hvor jeg er den ’go to-person’, folk kommer til, når de har udfordringer og har brug for hjælp.”

Og med et fokusskifte fra produkt til proces og mennesker oplever Hanan et helt andet drive i sit arbejdsliv:

”Som udvikler kunne jeg godt mærke, at det ikke var fokus på produktet, der drev mig. Det, der driver mig, er at hjælpe og fokusere på mennesker. Det er dét, der driver mig i mit arbejde som Scrum Master.”

Far har været rollemodel

I en mandsdomineret IT-branche har Hanans egen far inspireret hende til at gå IT-vejen. Han er også uddannet ingeniør og har arbejdet med SAS programmering i næsten 30 år: 

”Han åbnede mine øjne op for programmering, og hvor mange muligheder der var indenfor IT. Han har også været min største støtte under mit uddannelsesforløb og troede altid på mig de gange, jeg tvivlede på mig selv under studiet.” 

Hvad vil du sige til en kvinde, som overvejer at søge ind i IT-branchen? 

”IT er fantastisk, og hvis en kvinde gerne vil læse IT, skal hun ikke lade sig hindre på grund af fordomme om branchen. Jeg synes, det er sejt og hardcore at springe ud i noget, man gerne vil på trods af, at andre måske fortæller en, at man ikke skal.” 

da_DKDanish