ID-tags og IoT-teknologi hjælper politiet i kampen mod tyveri af designermøbler

Camilla Homstoel Andreasen, Associate Consultant hos Delegate, har i samarbejde med sine to tidligere medstuderende, Emil Garder Kær Poulsen og Anders Kallesøe Pedersen, udviklet et ID-tag og software-system, der kan bruges til at bekæmpe tyveri af designermøbler.

Til at starte med var fokusset et helt andet sted for de tre ingeniørstuderende på Aarhus Universitet. De ønskede at digitalisere de analoge lagre, som findes hos mange møbelproducenter. Men efter en samtale med Østjyllands Politi blev de sporet ind på, hvordan de kunne udnytte den digitale identitet, som tildeles hvert møbel, i deres arbejde med bevisføring, når de finder hælervarer.

Camilla fortæller: ”Vi interviewede politiet og fik en indsigt i deres arbejdsprocesser, og hvad der ville være mest brugbart for dem. Her blev det klart, at der går rigtig meget efterforskningsarbejde med at finde frem til den rigtige ejer, og hvis det ikke lykkes, må de levere møblet tilbage, og så er det mange arbejdstimer, der går til spilde.”

Tyveri af møbler er et stort problem, og det er sjældent, at det lykkes at finde den rette ejer selvom stjålne møbler lokaliseres. For at løse dette problem har Camilla og hendes to medstuderende udviklet et ID-tag ved hjælp af standard RFID NFC-tags, der integreres i møblerne. På den måde bliver møblet tildelt en digital identitet, der gør det nemt at dokumentere ejerskab og forhindre salg af kopivarer.

Når en forbruger køber et designermøbel, registrerer de sig som ejer af dette. På den måde kan det altid spores tilbage til dem, selvom det bliver stjålet.

”Mit arbejde hos Delegate har givet mig et bredt kendskab til Microsoft, og hvordan det fungerer med integrationer. Det var en fordel, fordi de producenter, vi var ude ved, bruger Microsoft, og det er jo ikke, fordi vores system skal gå ind og erstatte noget, men det skal integreres med Microsofts løsninger…”

Camilla Homstoel Andreasen
Associate Consultant hos Delegate

Foto: Martin Gravgaard

I arbejdet med projektet har Camilla trukket på sin viden om Microsoft integrationer, som hun har fået gennem sit studiejob hos Delegate. Hun har også kunne bruge den viden, hun har om det fulde billede af en udviklingsproces, i udviklingen af ID-tagget og softwaresystemet.

”Mit arbejde hos Delegate har givet mig et bredt kendskab til Microsoft, og hvordan det fungerer med integrationer. Det var en fordel, fordi de producenter, vi var ude ved, bruger Microsoft, og det er jo ikke, fordi vores system skal gå ind og erstatte noget, men det skal integreres med Microsofts løsninger. Og så har jeg et overblik over det fulde billede af, hvordan man kan integrere løsningen – fx i en producents allerede eksisterende Dynamics løsning,” fortæller Camilla og fortsætter: ”Og da vi stødte på nogle problemer med Azure, var det nemt for mig at hente hjælp hos mine kollegaer, der er skarpe indenfor det.”

Personligt har Camilla også fået en meget bedre indsigt i brugen og udarbejdelsen af use cases gennem arbejdet med projektet.

”Jeg har fået rigtig meget ud af det her med at gennemarbejde use cases, fordi vi har haft så mange forskellige, både producenter, politi og privat forbrugere. Men det der med at skulle afsøge, hvad er egentlig behovet, og hvordan kan jeg løse det, har været fedt,” fortæller Camilla.

Sammen har Emil Garder Kær Poulsen, Anders Kallesøe Pedersen og Camilla Homstoel Andreasen med udgangspunkt i bachelorprojektet grundlagt startupvirksomheden InTag’d , med målet om at bringe ID-tagget og det tilhørende software-system i brug for at hjælpe forbrugere, møbelproducenter og politiet.

Bachelorprojektet har fået titlen “Produktdigitalisering & ejerskab – et IoT perspektiv”

da_DKDanish