Kvinder i IT: Lilian Stenholt Thomsen

”Jeg elsker teknik og tekniske udfordringer”
Lilian Stenholt Thomsen er Principal Consultant i Delegate. Hun har arbejdet 10+ år i telekommunikation-branchen, før hun blev IT-konsulent med udgangspunkt i Microsoft-teknologi.

Hvor mange af Lilians kollegaer vil kalde hende specialist, mener hun selv, hun er generalist med specialistviden:

”Jeg har i mange år set mig selv som generalist. Jeg har en meget bred forståelse for både software, processer og generelt den tekniske platform. I Delegate har jeg mange kollegaer, som er meget dybere specialiserede, end jeg nogensinde har en interesse i at blive. Men efter mange år i branchen må jeg efterhånden indrømme, at jeg jo nok er generalist med specialistviden på udvalgte områder. Det er ikke så meget den enkelte dims, der interesserer mig – det er den hele løsning.”

Hendes interesse for Power Platformen blev især vækket, da Power Apps begyndte at komme frem:

”Jeg er meget nysgerrig, og samtidig er jeg luddoven – jeg hader at udføre de samme opgaver flere gange. Jeg synes, det er decideret frygteligt. Det er nok også en af grundene til, at jeg altid har haft mange ideer til at kunne optimere arbejdsprocesser og lignende Så dét, at jeg med den her platform pludselig selv kunne omdanne nogle af de her ideer til noget, som rent faktisk kunne prøves af og bruges – det tændte mig sindssygt meget. Tidligere måtte jeg enten selv i gang med Excel og VBA, eller også skulle jeg have fat i en udvikler og have overbevist ham eller hende til at hjælpe med at afprøve min ide. At jeg pludselig selv kunne omdanne mine egne tanker og ideer til noget håndgribeligt, det var kæmpestort!”

Lilian har altid haft en stor forkærlighed for teknik, og har brugt mange ferier på at tilegne sig ny viden og afprøve selvsamme viden om blandt andet Excel og lignende systemer. I dag er brugeroplevelsen noget af det vigtigste for hende:

”Jeg elsker teknik og tekniske udfordringer, og jeg har altid syntes, software var spændende. Det her med at gøre software brugervenligt og intuitivt er noget af det absolut vigtigste for mig. Du kan som firma bruge mange penge på at få udviklet en stor kompleks løsning. Men hvis der ikke er nogen, der kan finde ud af at bruge den, så ender det oftest som penge ud ad vinduet.”
Det hele handler om kommunikation

Mens Lilian altid har arbejdet tæt med udviklere og har syntes, det var interessant, har hun aldrig selv haft intentionen om at blive udvikler. Det, der driver hende, er samtalen med kunderne: 

”Det at tale med kunden, høre hvad deres udfordring er og omdanne det til en reel løsning, som giver dem værdi – det er dét, der driver mig. Ofte forklarer en kunde deres behov eller ønsker ud fra et eksisterende system. Så er det vores opgave som konsulenter at stille spørgsmål og grave dybere, indtil vi finder frem til de reelle behov og får defineret en løsning ud fra det. I sidste ende kræver det ret stor forståelse for kommunikation at kunne navigere i den slags situationer. Derudover kræver det selvfølgelig også en grundlæggende forståelse for den tekniske platform, men langt henad vejen er opgaven at kunne forstå et behov og stille det rigtige hold til at løse selvsamme opgave.” 

Som Principal Consultant i Delegate er Lilian blandt andet løsningsarkitekt på projekter, hvor hun sidder som ansvarlig for de løsninger, der bliver bygget: 

”Min fornemste opgave er at sikre, at de løsninger vi bygger sammen med kunden reelt dækker deres behov og skaber værdi i deres organisation. Det er en foranderlig verden, vi lever i, og softwareudvikling er på ingen måde mindre omskiftelig. Derfor ender min rolle i projekterne ofte med at afprøve teser og gennem workshops eller lignende at finde den rigtige vej videre – både i selve projektet men ofte også i platformens videre vej i virksomheden.”  

Udover projektarbejdet, bruger hun en stor del af sin hverdag på opgaver, der grundlæggende består i at skabe opmærksomhed: 

”Størstedelen af mit job består selvfølgelig i at deltage på projekter hos vores kunder. Men derudover bruger jeg også en del tid på at tale om Power Platformen både til interne og eksterne events. Jeg trives i alsidigheden i mit job, og ved at komme ud til diverse events og workshops holder jeg fingeren på pulsen i forhold til at holde mig up-to-date på platformen ”ude i marken”. Det sidste års tid har det helt store samtaleemne, til de workshops og events jeg deltager i, oftest været governance.” 

I hele sit voksne arbejdsliv har Lilian arbejdet i softwarebranchen, og der har været tidspunkter, hvor det har været meget udtalt, at mændene har været i overtal. En situation som tidligere kunne få hende til at føle sig usikker: 

”Når man sidder som eneste kvinde i et vigtigt møde, så hører man tit den med, at man som kvinde skal være ekstra sej og kæmpe mere for at vise sit værd eller at blive hørt. Det kunne tidligere få mig til at bruge ekstra lang tid på faglig og mental forberedelse. Det var vigtigt for mig, at det var min faglighed, der blev set og hørt. Men jeg kom heldigvis gennem årene frem til, at jeg har fortjent at være der. Jeg ved, at jeg er fagligt rigtig dygtig, og jeg er fuldt ud lige så god – eller bedre – end de andre i rummet. Og så er det lige meget, om det er mænd eller kvinder. Jeg er bare mig.” 

Hvad vil du sige til en kvinde, som overvejer at søge ind i IT-branchen? 

”Mærk efter og find den branche du brænder for. Jeg har gennem årene talt med flere yngre kvinder, som tidligt har planlagt en klar karrierevej. I de tilfælde hvor de ikke har mærket efter, at det er det, de reelt interesserer sig for, men valget falder på branchen på grund af forventning om høj løn eller anerkendelse, der tror jeg, det bliver svært at være i IT-branchen. Det er en branche der leverer, hvis man brænder for det. Jeg kunne ikke forestille mig et mere udfordrende og givende job – og jeg ville ikke bytte for noget andet.” 

Kvinde i en mandeverden
da_DKDanish