Kvinder i IT: Emilie Kvist Bjergvang

Mød Emilie Kvist Bjergvang, Senior Consultant i Delegate og lær mere om, hvordan det er at være kvinde i IT.
For Emilie Kvist Bjergvang var IT-verdenen ikke hendes førstevalg. Som ung var det matematikken, der var interessant – særligt den avancerede forsikringsmatematik virkede spændende. I stedet blev det til en opstart på matematikingeniør-uddannelsen, som efter det første år blev skiftet ud med uddannelsen til softwareingeniør – et skifte som hun ikke har fortrudt.

I dag arbejder Emilie Kvist Bjergvang som Senior Consultant hos Delegate, hvor hun samlet set har arbejdet i knap fem år. Hun startede, da hun var studerende, blev fastansat da studierne var ovre, havde en afstikker til England i to år, og nu er hun tilbage hos Delegate igen. Men vejen ind i IT var ikke den oplagte for Emilie, da hun var yngre. Tværtimod: 

”Jeg havde aldrig arbejdet med computerteknologi i nogen forstand, men det første år på matematikingeniørstudiet havde vi intro til programmering, og det synes jeg var megafedt! Matematikken begyndte at blive mere og mere teoretisk, hvorimod software var meget mere praktisk, og det kunne jeg virkelig godt lide,” siger Emilie Kvist Bjergvang. 

Og selvom det i høj grad var matematikken, der optog Emilie, kunne hun lige så godt have valgt at gå sprogvejen i stedet. Hun elsker nemlig at lære nye sprog og ser en klar sammenhæng mellem dét og programmering: 

”Programmering er lidt ligesom at lære et nyt sprog. Der er også grammatiske regler og syntaks. Og ligesom med et nyt sprog, hvor du skal lære at kommunikere med mennesker, så skal du med programmering lære at kommunikere med en computer for at få den til at gøre, hvad du nu engang gerne vil, og det synes jeg er fascinerende.” 

Unge piger skal eksponeres mere for IT 

Emilie Kvist Bjergvangs egen interesse for IT og programmering kom først sent i livet, men hun er sikker på, at hun havde været mere klar i sit studievalg fra start af, hvis hun var blevet introduceret til emnet tidligere. Hun tror også, at endnu flere piger forhåbentlig vil vælge at uddanne sig inden for IT, hvis man lærer om det allerede i folkeskolen:  

”Ved at blive eksponeret for IT og programmering tidligt, vil det ikke virke lige så skræmmende, som hvis man først bliver konfronteret med det efter gymnasietiden, hvor mange måske har valgt en sproglig eller samfundsfaglig studieretning fremfor en naturvidenskabelig.” 

Netop arbejdet med at få udbredt fortællingen om kvinder i IT-branchen, har Emilie Kvist Bjergvang selv taget del i som medarrangør af arrangementet ”IT Camp for piger” på DTU, hvor gymnasiepiger i efterårsferien har mulighed for at prøve kræfter med programmering:  

”Det foregår over tre dage, og så får man mulighed for at lære at programmere i Python, høre forelæsninger fra undervisere og møde kvinder, der arbejder med IT til dagligt. Samtidig er der også masser af tid til at hygge sig og være social, og jeg er sikker på, at sådan nogle arrangementer kan være med til at gøre IT ”mindre farligt” for mange piger,” fortæller Emilie Kvist Bjergvang. 

For Emilie Kvist Bjergvang er det at være kvinde i IT-branchen ikke noget, som hun tænker på i det daglige. Der hvor hun mærker den største forskel er, at mange af hendes mandlige kollegaer har været interesserede i IT i mange år, hvorimod det for hende først er en interesse, der er kommet senere i livet. Men at hun er kvinde, er ikke noget der fylder i dagligdagen.

”I Delegate er folk fuldstændig ligeglade med ens køn. Hvis du er dygtig, så er du dygtig. Du skal vise dit værd, men det handler ikke om, at man skal gøre mere, bare fordi man er kvinde. Du skal faktisk bare gøre dit bedste.”

Det handler ikke om at være kvinde, det handler om at være dygtig 

”Bare spring ud i det. Også selvom det virker lidt skræmmende, og man tænker ”Hvad er det her?”, og alle andre virker som om, de ved en masse. Alle kan lære at programmere – du skal bare gå i gang,” siger Emilie Kvist Bjergvang.

Hvad vil du sige til en kvinde, der overvejer en karriere i IT-branchen?

da_DKDanish