Personlige beretninger
Undervejs på turen har de fem kolleger fået personlige beretninger om livet i Bukom:
”Jeg har hørt en hjerteskærende historie fra en grædende mor om, hvordan hun blev sat på gaden, da hun var gravid, fordi hendes butik lå et sted, hvor en vej skulle udvides. Fordi hendes datter har fået et Besesaka scholarship, kommer hendes datter nu i skole, hvilket ikke var tilfældet før. Jeg har hørt en skolelærer fortælle om problemer med teenagegraviditet, fordi piger bliver tilbudt, hvad der svarer til 5 kroner af drenge for sex. Og fordi de ikke kender til konsekvenserne, har de sagt ja,” siger Jakob Gade Thomadsen, Principal Specialist i Delegate.
Beretninger som disse tydeliggør, hvorfor det er vigtigt at støtte projekter som Besesaka. For uddannelse er en af de bedste måder at bryde med fattigdom, men kun ni procent af børnene i Bukom afslutter high school. Med støtte fra Delegate kan endnu flere børn og unge få et scholarship og bryde med deres sociale arv:
”Med dette scholarship sikrer Besesaka, at drenge ikke ender på gaden i streetfights eller at piger bliver gravide som 15-årige. Familierne, vi besøgte, havde typisk mange børn, var enlige forsørgere, boede i nedslidte huse og måtte generelt kæmpe for at sikre, at alle kunne gå mætte i seng,” siger Sofie Ambrosius, Consultant i Delegate.
Trods stor fattigdom oplevede Delegates fem kolleger at blive budt varmt velkommen fra det øjeblik de satte fødderne på ghanesisk jord:
”Fælles for alle vi mødte på vores vej (unge som gamle) var et kæmpe smil og hjertevarme, som jeg sjældent har oplevet i Danmark,” siger Sofie
Og turen til Bukom har sat refleksioner i gang om livet hjemme i Danmark:
“I denne uge er der børn, som har spurgt mig, hvorfor jeg har en stor mave, og jeg er blevet tilbudt at tage en andens datter med hjem til Danmark, og på samme tid har jeg oplevet nogle af de mest smilende og glade mennesker nogensinde,” fortæller Poul Kjeldager Sørensen, Principal Consultant i Delegate. Han har derfor også sat sig tre mål:
”Når jeg kommer hjem, vil jeg: 1. Smile mere, 2. Finde et boksestudie og begynde at bokse igen, 3. Hjælpe Besesaka med at sprede ringe i vandet, for nu har jeg set, hvordan projektet ikke kun ændrer børnenes liv, men også deres samfund – at skabe lokale ledere, der kan flytte deres lokalsamfund fremad.”
Næste år tager en ny gruppe delegaters til Bukam. For én ting er at følge projektet hjemme fra kontoret i Danmark, en anden ting er rent faktisk at opleve det:
”På vores tur indså vi, at det ikke er vores opgave at hjælpe det enkelte barn direkte. Men at hjælpe holdet i Besesaka med at opnå mere, er noget vi helt sikkert kan hjælpe med. Et af de steder, vi kan se, vi kan gøre en forskel – så deres organisation kan blive mere effektiv – er for eksempel ved at lære dem, hvordan man bliver bedre til at give feedback, hvordan man strukturerer arbejde og bruger relevante værktøjer,” siger Thomas Bo.