Kvinder i IT: Camilla Holmstoel Andreasen

”IT handler om interesse og evner, ikke køn”
Camilla Holmstoel Andreasen troede hun skulle leve af at konstruere tøj, men en tilfældig samtale ændrede alt. I dag arbejder hun som Consultant i Delegate, hvor hun kombinerer sin kreative visualiseringsevne med teknisk ekspertise som softwareingeniør.

Camilla Holmstoel Andreasen har altid haft en stor interesse for mode og at sy og designe sit eget tøj. Det ligger derfor langt fra i kortene, at hun skal ende med at blive softwareingeniør, da hun i 2019 har færdiggjort sin uddannelse til designteknolog med speciale i Pattern Design (Konstruktør) fra VIA University College.

Til en fest taler hun med en kammerat der fortæller om sin uddannelse til softwareingeniør, og det fanger øjeblikkeligt hendes interesse:

“På det tidspunkt anede jeg ikke, man kunne blive softwareingeniør. Jeg vidste ikke engang, hvad kode var, men jeg synes det lød spændende og som noget, jeg blev nødt til at afprøve.”

Trods sin begrænsede viden om faget, begynder hun at studere softwareteknologi og bliver hurtigt opslugt af de muligheder, som kodning tilbyder.

“Det fedeste ved at kode er, når du endelig får det til at virke! Når du sidder der og har kæmpet med en problemstilling i timevis, og det hele endelig går op i en højere enhed, så føler du virkelig, at du har opnået noget stort.”
Kreativitet møder kode

Hvor andre måske ser springet fra tøjkonstruktør til softwareingeniør som meget stort, ser Camilla en naturlig sammenhæng mellem hendes kreative baggrund fra modebranchen og hendes nuværende arbejde med IT. Begge felter kræver en forståelse for strukturer og visuel tænkning:

“Konstruktion handler om at visualisere, hvordan tingene hænger sammen. Både mønstre til tøj og kode er strukturer, hvor de enkelte dele skal passe perfekt sammen for at skabe et harmonisk resultat.”

Og netop Camillas evne til at visualisere komplekse mønstre har været en fordel i hendes arbejde med at udvikle software, hvor hun skal kunne forestille sig, hvordan forskellige kodeelementer spiller sammen.

I dag sidder hun som Consultant i Delegates Business Applications-team, og hun nyder udfordringen i at få de små detaljer til at passe sammen og glæden ved at se sit arbejde fungere:

“Det fedeste ved at kode er, når du endelig får det til at virke! Når du sidder der og har kæmpet med en problemstilling i timevis, og det hele endelig går op i en højere enhed, så føler du virkelig, at du har opnået noget stort. 99 procent af gangene virker det ikke, men den der ene procent, hvor det så bare virker, det kan næsten ikke beskrives.”

IT-branchen er domineret af mænd, men det har aldrig afskrækket Camilla eller været et problem. Hun har dog oplevet fordomme om, hvordan en softwareingeniør “bør” se ud, men hun har lært at ignorere stereotyperne og fokusere på sine egne kompetencer og glæde ved arbejdet:

“Kode er kode, og hvis du kan lide det, så er det sådan lidt ligegyldigt, om du er mand eller kvinde. Det handler om interesse og evner, ikke køn.”

Hun anerkender dog, at repræsentation er vigtig, og at flere kvinder i branchen kan skabe diversitet og nye perspektiver. Derfor opfordrer hun også kvinder til at prøve kræfter med IT, selvom de måske ikke har erfaring på forhånd:

“Jeg havde aldrig kodet en linje i mit liv, da jeg startede, men hvis du bare har den mindste overvejelse, så gør det. Der er så mange forskellige roller i IT-branchen, så du kan helt sikkert finde noget, der passer til dine interesser og styrker.”

Camilla ser derfor optimistisk på fremtiden for kvinder i IT-branchen og mener samtidig, det er vigtigt at fremhæve det positive fællesskab blandt kvinder i IT:

“Vi er her for at støtte hinanden og vise, at vi kan klare os godt. Vi skal fokusere på at finde de bedste talenter, uanset køn.”

Til efteråret skal Camilla netop dele sine personlige perspektiver på at være kvinde i softwareindustrien, når hun holder oplæg til et netværksmøde i She# (udtales She Sharp), et nyt netværk for kvindelige og nonbinære ingeniørstuderende på Aarhus Universitet.

IT handler om interesse, ikke køn
da_DKDanish