Co-CEO? Fordi to hoveder er stærkere end ét 

11. november 2022

AF PETER ØSTERGAARD, CO-CEO, DELEGATE 

I Delegate har vi netop annonceret, at vi deler rollen som CEO op i to. Det betyder, at Mads Højborg og jeg selv fremover vil være ligeværdige Co-CEOs side om side og dele ansvaret for Delegates videre udvikling og vækst.

Ændringen er blevet aktuel, da Delegate i sidste uge offentliggjorde, at Jakob Schou forfremmes til Chief Executive Nordics and Head of Software Development i Broad Horizon, og at Helle Sasser forfremmes til CFO Nordics i Broad Horizon.

Delegate er i gang med en fantastisk vækst og rejse sammen med vores medarbejdere og kunder. I vores interne snakke er vi kommet frem til, at det giver meget mere mening at være to CEOs til at løfte Delegate frem for én. I realiteten løfter vi jo ikke så meget, det er vores mere end 200 kolleger og organisationen, der løfter den store opgave med at gøre Delegate til den fantastiske arbejdsplads, som vi er i dag.

Co-CEOs er endnu ikke en udbredt ledelsesform i Danmark, men tanken om to ledere er langt fra ny, og modellen er tidligere brugt i IT-branchen hos blandt andre Navision og SAP, og vi skal ikke kigge længere væk end til vores to søsterselskaber i Broad Horizon, Pink og DMP, for at blive bekræftet i at co-CEOs er en succes. Derfor tror vi også på, at todelt ledelse er fundamentet for den næste del af Delegates rejse.

Denne sommer refererede Harvard Business Review en undersøgelse af 87 virksomheder, som alle var identificeret med Co-CEOs. Undersøgelsen viste blandt andet, at disse virksomheder havde tendens til at skabe mere værdi end tilsvarende virksomheder med én CEO.

“Den grundlæggende præmis for co-leadership er et stærkt engagement i partnerskabet fra begge parter, og med et vellykket co-leadership komplimenterer de to ledere desuden hinandens færdigheder.”

Peter Østergaard
Co-CEO, Delegate

Den grundlæggende præmis for co-leadership er et stærkt engagement i partnerskabet fra begge parter, og med et vellykket co-leadership komplimenterer de to ledere desuden hinandens færdigheder. I følge undersøgelsen fra Harvard Business Review er det ligefrem en fordel, hvis de to ledere er forskellige typer, da de dermed kan spille hinanden stærkere. Mads og jeg er forskellige, og det er der stor styrke i. Vi har sammen fundet frem til, hvad vi sammen arbejder med, og hvad vi hver især løber med i det daglige. Det kræver naturligvis lidt mere koordinering, end hvis kun en af os var CEO, men vi tror altså på at upsiden er større end downsiden. Jeg kan for mit vedkommende bruge mere tid på de ting, som giver mig energi: At skabe de næste forretningsområder, organisationsudvikling og vækst. Ganske som Mads kan bruge tiden på det, som motiverer ham.

Så derfor indfører vi Co-CEO rollen. Vi tror ganske enkelt på, at sammen er vi endnu stærkere.

For at lede succesfuldt side om side, kræver det også, at man er enige om de fælles, grundlæggende værdier. I Delegate har vi et nedskrevet værdisæt – vores helt egen udgave af Emma Gads Takt og tone – som alle nye kolleger modtager på deres første arbejdsdag, og heri står der, at nærvær, gensidighed og anerkendelse er afgørende for måden, vi omgås hinanden og vores kunder i Delegate. Og disse værdier vil også være fundamentet for Mads’ og mit co-leadership fremover.

Bør alle virksomheder så følge i Delegates fodspor og indføre co-CEOs? Næppe. Der er ikke en one size fits all. Men vi tror på, at det er det rigtige for os, og nu er vi i gang.

da_DKDanish